24.04.2016

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜNÜN ÖZELLİKLERİ: KAÇ METRE, NEREDE…









OSMANGAZİ KÖPRÜSÜNÜN ÖZELLİKLERİ: KAÇ METRE, NEREDE…

Osmangazi köprüsü, İzmit ve Yalova arasını birbirine bağlayan, 2682 metre toplam uzunluğa sahip Körfezdeki ve Marmara denizindeki en uzun köprüdür.



Osmangazi köprüsü, Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4. en uzun köprüsüdür. Köprünün maliyeti yaklaşık 1.1 milyar dolardır. İstanbul-İzmir otoyol projesinin bütçesi ve yapım maliyeti 9 Milyar dolardan daha fazladır. Bu şekli ile Osmangazi köprüsü (otoban yolları dâhil) Türkiye’nin 2016 yılında yaptığı en pahalı yatırımdır.



Osmangazi köprüsü İzmit ile Yozgat arasına kurulan ve şimdilerde, İstanbul ile İzmir illerinin arasının 8-9 saatlik yol güzergâhının 3 buçuk saate indirilmesi ile ilgili kapsamlı yol çalışmalarının sadece bir ayağı olan önemli bir köprüdür. Yapılan son aşamalarından sonra ölçümlerde köprü ile ilgili ayrıntılar şunlardır:

·        Su üzerindeki uzunluğu: 1500 metre
·        Köprü ayaklarının birbirine uzaklığı: 500 metre
·        Deniz seviyesinden köprüye olan yükseklik: 64 metre
·        Toplam uzunluk: 2682 metre
·        Köprü direklerinin deniz içi dâhil toplam yüksekliği: 236 metre
·        Köprünün genişliği: 36 metre
·        Kullanılan tel halatların toplam uzunluğu 80 000 kilometredir.



Osmangazi köprüsü bilet fiyatları köprü geçişinde $35+KDV (120TL) olarak belirlenmiştir. Köprünün açılış günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjde vererek bilet fiyatlarını 89 ₺ olarak değiştirmiştir.



Kavisin sebebi 'Kuş Oteli'

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren ve 113 göçmen kuş türüne konaklama imkânı sunduğu için "kuş oteli" olarak bilinen Hersek Lagünü, yılın her döneminde ilgi görüyor.


İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne, kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verildi. Göçmen kuşların konaklama noktası olan Hersek Lagünü, Osman Gazi Köprüsü'nün şeklini belirlerken, sulak alanın bu çalışmayla göçmen kuşlara gelecek yıllarda da ev sahipliği yapması sağlandı.


39 ayda tamamlandı, 8 bin işçi çalıştı.




Designed by Templateism.