30.04.2016

ÇAMLICA CAMİİ VE KÜLLİYESİNİN ÖZELLİKLERİ









ÇAMLICA CAMİİ VE KÜLLİYESİNİN ÖZELLİKLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan Çamlıca Camisi inşaatı 1 Temmuz 2016 tarihinde açılıp kadir gecesinde kılınan teravih namazı ile hizmete girmiştir.



57.500 m²’lik bir alana konumlanacak olan eser, sadece cami olarak değil, eğitim ve kültür merkezi olarak da hizmet veren külliyenin özellikleri ise şunlardır:

·        Türkiye tarihinin en büyük cami yapım projesidir.
·        Cami olarak yaklaşık 15.000 m2’lik bir alanı kaplamaktadır.
·        Anadolu Yakasının Boğaz’a bakan mevkiinde 268 metrelik rakım üzerinde bulunmaktadır.
·        Eserde bulunan altı minarenin dört tanesinin yüksekliği 107,10 m; diğer iki minare ise avlu kısmında ve 90 metre yüksekliğindedir. Caminin ana kubbesi yerden 70.70 m yüksekte ve 34 m çapındadır.
·        İrili ufaklı 70 kubbeden oluşmuştur.
·        Caminin bir ana kubbe ve onu destekleyen 4 yarım kubbenin oturduğu 4 ayak üzerinde bir kubbe yapısı vardır.
·        Caminin kapalı alanında aynı anda 37 bin 500 kişinin ibadet yapabilecektir.
·        50 bin kişinin aynı andı ibadet edebileceği caminin herhangi bir afet anında kapalı alanlarıyla 100 bin kişiye ev sahipliği yapabilecek büyüklüktedir.
·        1 Temmuz 2016 tarihinde Ramazan ayında Kadir Gecesinde açılmıştır.
·        Caminin üzerinde oturduğu kültür merkezinde yaklaşık 11 bin metrekarelik Türk-İslam eserlerinin yer alacağı müze, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 2 bin 750 metrekarelik ağırlıklı araştırmacılara yönelik ihtisas kütüphanesi, 3 bin 500 metrekarelik 1000 kişilik konferans salonu vardır.
·        Caminin çevresinde 24.000 m² içerisinde yürüyüş yolları, oturma grupları, çocuk oyun parkları, süs havuzları vs’den oluşan peyzaj alanı planlanmıştır.
·        Projede sadece ticarethane ve market yoktur.
·        Gelen misafirlerin araç park ihtiyacını karşılaması için de yapının içerisinde dört katlı yaklaşık 3.500 araç kapasiteli otopark bulunacaktır.
·        Proje mimarı Hacı Mehmet Güner’dir.
·        Konferans Salonu kapasitesi 1000 kişilik olup, her türlü teknik donanıma sahip olarak hazırlanmaktadır.
·        Yaklaşık 2750 m²’lik bir alana kurulan ihtisas kütüphanesi olarak tasarlanan kütüphanenin hem İstanbul’a hem de dünyaya farklı değerler katacağı düşünülüyor.

·        Türk İslam tarihine kaynaklık edebilecek, akademik ve kültürel anlamda yararlanılabilecek Geleneksel Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Camii içinde yaklaşık 11.000 m²’lik bir alana,  sahip olacaktır.



KILINAN İLK TERAVİH NAMAZINDAN KARELER














Designed by Templateism.